Masło shea (karite) – masło o wielorakich zastosowaniach

sheaMasło Shea (karite) jest olejem roślinnym wytwarzanym z nasion afrykańskiego drzewa z gat. Vitellaria paradoxa, zwanego drzewem masłowym lub drzewem życia. Znajduje bardzo szerokie zastosowanie w dziedzinie kosmetyki. Niewiele jest tak wszechstronnych i tak znakomicie działających środków do pielęgnacji. Masło shea nawilża, zmiękcza czy natłuszcza skrórę. Działa również kojąco oraz przeciwzmarszczkowo, a także wygładza i odżywia. Chroni skórę przed promieniami UV. Ze wszystkich tłuszczów roślinnych to właśnie masło shea ma największą zawartość witamin (A, E i F), a także substancji odżywczych. Nie uczula, ani nie powoduje alergii. Wykazuje powinowactwo do rogowej warstwy naskórka, co w efekcie wspomaga jego funkcje ochronne.

Masło Shea jest niezwykle wyjątkowym produktem, ponieważ znajduje zastosowanie do pielęgnacji każdej części ciała, a szczególnie tych które są narażone na rogowacenie i wysuszenie (kolana, łokcie, pięty). Masło karite jest świetne również do twarzy i okolic oczu oraz włosów. Można używać go także jako dodatek do kąpieli, element maseczek bądź jako maseczka soute.

Masło shea co niezwykle ważne, znajduje pomocnicze zastosowanie w leczeniu łuszczycy, AZS (atopowe zapalenie skóry), egzem i dermatoz, a także zmniejsza świąd. Działa łagodząco i kojąco na cerę trądzikową i tłustą, a także nie jest komedogenne. Masło shea opóźnia proces powstawanie zmarszczek i starzenia się skóry. Niezwykle korzystnie wpływa na suchą skórę, słabo nawilżoną czy ubogą w lipidy. Bardzo korzystnie wpływa również na skórę łuszczącą się, pękającą, spierzchniętą, a także dojrzałą.